Juf Dominique: “In iedere klas zou Stars of Empathy in de kast moeten liggen.”

Geschreven door: Juf Dominique

 

Een klas met kinderen, verschillende persoonlijkheden, verschillende meningen en verschillende normen en waarden. Een ruzie tussen kinderen zit in een klein hoekje. Eigenlijk zou in iedere klas het spel Stars of Empathy in de kast moeten liggen. Het spel dat kinderen elkaars wereld laat zien. 

Ik kwam in contact met Loes van Stars of Empathy. Een samenwerking waarbij de expertise van Loes samenkomt in het klaslokaal. Emotionele intelligentie is een onderwerp waar inmiddels al veel informatie over te vinden is maar waar nog weinig materiaal over te vinden is. Wij zijn ons er op school steeds meer van bewust van, de emotionele intelligentie van kinderen. Dit is van invloed op het welzijn van de kinderen en de schoolresultaten. Met dat in ons achterhoofd gaan we het spel spelen.

 

We gaan spelen!

Het spel Stars of Empathy heb ik als eerst uitgeprobeerd in groep 5. De kinderen kregen het spel en hebben alles klaargelegd, meteen kreeg ik terug dat het lijkt op monopoly. Toen alles op tafel klaar lag heb ik uitgelegd wat de bedoeling was van het spel. De kinderen moesten luisteren naar elkaar en elkaar uit laten praten. We hebben een aantal kaartjes doorgenomen zodat ze wisten wat alles betekende, bij deze leeftijd is dat wel nodig. Het spel is ook gespeeld door groep 8, bij deze leeftijd was het niet nodig om de kaartjes door te nemen.

De kinderen begonnen en speelde het spel ongeveer een half uur. Terwijl ze bezig waren werd er goed naar elkaar geluisterd, emoties werden besproken en de kinderen hadden lol in het spel. Vooral het uitbeelden was leuk maar ook lastig. Hier kwamen ze nog wel eens woorden tegen die ze lastig vonden om uit te proberen maar dat maakt het ook wel erg leuk. De kinderen voelde zich veilig genoeg in het spel om fouten te kunnen maken, dit terwijl ik expres kinderen gekozen had die nog wel eens ruzie hebben. Dit heb ik gedaan om de kinderen juist een kijkje te geven in elkaars wereld(het spel dat kinderen elkaars wereld laat zien). De kinderen deelden hun favoriete herinnering, vroegen zich af bij wie het kaartje zorgzaam hoorde en luisterde een keer echt naar elkaar.

 

Reacties van kinderen

Hieronder deel ik een aantal reacties van de kinderen die het spel gespeeld hebben, de namen zijn veranderd.

Niels: Ik vind Thobias altijd druk maar ik snap nu dat hij dit niet expres doet, zelf vind hij het ook niet altijd leuk.
Kyana: Het spel vond ik leuk, ik vond het leuk om mijn favoriete herinnering te vertellen aan anderen.
Mia: ik ken de kinderen met wie ik het spel speelde al 5 jaar maar nu ken ik ze nog een beetje beter.
Thymen: echt een leuk spel, mag ik het de volgende keer weer doen?
Saba: we hebben echt goed naar elkaar geluisterd, dat vind ik soms moeilijk
Simon: ik weet nu dat ik ook wel eens trots mag zijn op mijzelf, ik kan niet goed lezen en rekenen. Mia zegt dat ze trots op mij is dat het probeer, dan ben ik ook trots op mijzelf.

In het begin was het een groepje van 6 kinderen die het spel speelde, omdat deze kinderen zo enthousiast waren wilde meteen de hele klas het spel spelen. Kortom zonder dat de kinderen het door hebben, spelen ze een waardevol spel.

 

Mijn mening

Allereerst is het voor mij belangrijk dat de kinderen lol hebben als ze een spel spelen. Een mooi element vind ik dat er geen winnen/verliezen in het spel zit dus de kinderen hebben geen competitief doel. De kinderen leren kijken naar zichzelf en kijken naar ander. Door dit spel gaan de kinderen met elkaar in gesprek over het onderliggende gevoel. Je ziet alleen het topje van de ijsberg maar er zit nog veel meer onder water. Tijdens het spelen van dit spel kijken de kinderen bij elkaar onder het wateroppervlak. Hier zien ze soms dingen waar ze zich over verbazen, mooi om te zien. Een aantal collega’s waren ook erg enthousiast en hebben het spel ook meegenomen de klas in. Ik kan met overtuiging zeggen, dit spel is een groot succes.

Lees deze blog ook op de site van Juf Dominique.

 

 

Dit vind je misschien ook interessant

Een spel waarin engagement, samenwerking en empathie centraal staan!

Een spel waarin engagement, samenwerking en empathie centraal staan!

Praten over wat je voelt, denkt en bezighoudt is niet altijd makkelijk. Het helpt als je het spelenderwijs doet. Dan is het heel natuurlijk en nog leuk ook. Patricia speelde Stars of Empathy met haar dochters: "Het is heel leuk om te zien hoe goed het ze doet als ze...

Stars of Empathy: een mooie ontdekkingsreis

Stars of Empathy: een mooie ontdekkingsreis

"Ik wil onze kinderen meegeven dat ze zich mogen verdiepen in anderen. Dat je beide naar dezelfde foto kunt kijken en toch andere woorden over je gevoel bij die foto kunt uiten." Minke speelde Stars of Empathy met haar kinderen: "Het is een fantastisch spel om in huis...

Een leuke manier om te ontdekken wat mijn kinderen denken en voelen.

Een leuke manier om te ontdekken wat mijn kinderen denken en voelen.

“Al langer vraag ik mij af waarom kinderen wel gymles op school hebben, maar er weinig aandacht is voor gevoelens en gedachten.Om het gesprek over gevoelens en gedachten op een ongedwongen manier op gang te brengen, is het spel Stars of Empathy ontzettend waardevol.Ik...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *